Vi skal bruge data og teknologi til at sikre den grønne omstilling
Derfor deltog Offshore Center Bornholm og projektet Klar til Energiø Bornholm i messen Digital Tech Summet i Bella Centeret i København.
”Digitale teknologier driver forandring på alle niveauer i samfundet, men vi har fokus på, hvordan vi kan bruge og lære at bruge data og ny teknologi til at understøtte den grønne omstilling – og udvikle nye forretningsmodeller”, fortæller Lone Reppien Thomsen, Business Developer og Innovation Manager i Offshore Center Bornholm (OCB) som deltog i messen Digital Tech Summet. Messen har været møde- og konferencested for både virksomheder, start-ups, studerende og universiteter.
”Vi prioriterer at følge med i de nye trends. Ikke fordi vi i morgen kan levere tech-løsning til offshore, men hvad gør man, hvis man bliver opkrævet livscyklusberegninger for ens produkter for overhovedet at kunne blive underleverandør? Det skal der være digitale løsninger til at afhjælpe med at beregne. Eller, er der en forretningsmodel i at kunne sende en drone ud til havvindmøllerne med reservedele, fremfor at skulle sejle dem derud? Kan vi skabe nye forretningsideer og modeller på baggrund af den indsigt vi har fået i arbejdet med offshore og grøn omstilling - og som vi til stadighed indsamler - vil det da være rigtigt sjovt, og jeg er fuld af fortrøstning. Et konkret eksempel ses hos KH Maskinfabrik, hvor der nu produceres en lang række el-ladestandere i fabrikkens nye robotter”, fortæller Lone og fortsætter:
”Noget helt andet der var værd at bemærke fra messen, var det samarbejde, der var mellem studerende, start-ups, universiteter og virksomheder. Det bliver virkelig spændende, når vi får mere interaktion mellem bornholmske virksomheder, relevante brancher og studerende, som det planlægges i Baltic Energy Island. Herunder at vi har det ”menneskelige” aspekt med, sådan at det ikke bliver for it-systemers skyld, men at man husker brugerne. Netop dét mener jeg, at de bornholmske virksomheder er gode til at indtænke. På messen var tiltrækning af unge og jobmuligheder endnu et aspekt af digitalisering og tech-udvikling”.
Henrik Juul-Pedersen, Chefkonsulent og projektleder fra Campus Bornholm fortæller, at man også på Campus ser på teknologiske løsninger som virtual reality briller for at imødekomme behovet for efteruddannelse i virksomhederne. Målet er, at virksomhedernes personale kan komme på kurser uden at de behøver at tages udenøs. Noget der ofte resulterer i udgifter til hotelophold og en ekstra rejsedag, og som kan gøre det hele mere bøvlet og dyrt for den enkelte virksomhed og kursist.
”Vi kan sagtens forestille os, at vi kommer til at arbejde mere med disse teknologier i forbindelse med de GWO kurser, der skal benyttes for at kunne arbejde med offshore. I første omgang er målet, at dele af kurserne på en eller anden måde bliver digitale, og kan tilgås hvor som helst”, udtaler Henrik Juul-Pedersen.
Hos JF Data, der også er medlem af OCB, er der mange emner at tage fat i:
”Skal virksomheder optimere deres CO2 udledning, skal man først og fremmest have en sikker indsamling af ”rådata” fra maskinrummet. I dag er der mange typer måleudstyr på de enkelte maskindele, som kan sende data om maskinens tilstand og ydelser. Men disse skal samles og omsættes til et fælles sprog, og herefter skal disse fortælle noget om helheden således, at virksomheden har et overblik og kan tage handling herpå. Et helt andet og meget aktuelt emne er cybersikkerhed. Det er jo virkelig aktuelt, at de data der indsamles fra virksomhedernes centrale processer, ikke er en åben bog for alle eller kan slettes” fortæller Lars Falk fra JF DATA.
Offshore Center Bornholm
Offshore Center Bornholm har i dag 23 medlemmer, både virksomheder der kan løse primære opgaver i relation til offshore andre, der har et bredere sigte.
OCB medlemmer:
A/S Team Bornholm, Bornholms Energi & Forsyning, BHS Logistics, Bornholms Brandforsikring A/S, Bornholms Elektromotor, Bornholms Lufthavn, BOFA, Brendes Aps, Brdr. Anker Hasle, Brdr. Madsen Motor, Danske Bank, Fl. Svendsen VVS, Fugato, JF Data Service, Knudsker El, K. H. Maskinfabrik, Nyboes Auto, Rønne Havn A/S, Safft Security, SDK Shipping, Steenbergs Tegnestue, Svaneke Vandrehjem og Svaneke-Nexø Bustrafik, Sydhavnens Motorværksted.
Mere info: www.ocbornholm.com
Klar til Energiø Bornholm
Projektet støttes af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Du kan læse mere omkring projektet ved at navigere rundt i topmenuen.