Studiebesøg og nabovisit
Virksomheder og aktører fra Skåne området besøgte Bornholm for at få mere indsigt i det arbejde og den læring, der er skabt i forbindelse med offshore vind på Bornholm.
17 engagerede deltagere krydsede Østersøen, til et studiebesøg, hvor der var lagt op til et bredt program.
Jeppe la Cour, Chief Business Officer – Offshore, Rønne Havn A/S indledte programmet med at give et indblik i den udvikling, som Rønne Havn A/S har været igennem.
Herefter tog Lone Reppien Thomsen fra Offshore Center Bornholm gruppen med på den rejse, som små og mellemstore virksomheder fra Bornholm har været på siden 2014. En rejse der startede med at ingen så Bornholm på offshore-vind-landkortet og frem til i dag, hvor Bornholm står til at blive energiø.
Christa Lodahl, Erhvervschef fra Business Center Bornholm, understøttede fortællingen med at forklare, hvordan BCB griber support til virksomhederne an og herunder særlige fokuspunkter som ISO-certificeringer og klimaregnskaber. Under mødet deltog også Kim Fønss-Lundberg, Senior Investment Manager fra Copenhagen Capacity der kunne supplere med, hvordan man kan finde arbejdskraft internationalt.
Efter indtagelse af det gode, danske smørrebrød, gennemførte Jonas Frederiksen, Site Manager hos Rønne Havn A/S, en obligatorisk site-introduction og satte deltagerne lidt ind i, hvad de skulle se på havnen, og hvorfra det var muligt at kigge ind på området, hvor Vestas arbejder med komponenterne til Arcadis Ost projektet.
Studieturen sluttede hos KH Maskinfabrik, hvor gruppen blev udvidet med bornholmske virksomheder, med offshore erfaringer. Værkfører Merethe Sejer gav en rundvisning i de nye moderne fabrikshaller og fortalte bl.a., hvordan stadig flere robotter i produktionen var med til at sikre, at personalet kunne fokusere på de mere spændende opgaver.
Et par timer fløj afsted hos KH Maskinfabrik med vidensdeling og matchmaking. Blandt andet kunne Ulf Jobacker, Projektleder, Energikontoret Skåne og Heidi Laine Lundgren, Kommunikationsstrateg i Wind Sweden fortælle bornholmerne om status for offshore vind-energi i Skåne Kommune, som var meget interessant at lytte til – ikke mindst, at det her er kommunerne, der beslutter over de kystnære områder.
Michael Magnusson Sales & Key Account Manager, BHS Logistics berettede om at bornholmske virksomheder arbejder med at gøre lagkagen større, og bruge indsigt til at kunne tilbyde mere til kunden. Således udlejer BHS Logistics også lagerfaciliteter til aktiviteter på havnen.
Anette Hansen Erhvervsdirektør, Danske Bank Erhverv tog fat om et af de emner, som desværre følger med i arbejdet med offshore - Den lange betalingsfrist, der kan være op til 90 dage. Anette gennemgik forskellige økonomiske løsninger og hvordan banken kan bistå.
Offshore Center Bornholm
Offshore Center Bornholm har i dag 23 medlemmer, både virksomheder der kan løse primære opgaver i relation til offshore andre, der har et bredere sigte.
OCB medlemmer:
A/S Team Bornholm, Bornholms Energi & Forsyning, BHS Logistics, Bornholms Brandforsikring A/S, Bornholms Elektromotor, Bornholms Lufthavn, BOFA, Brendes Aps, Brdr. Anker Hasle, Brdr. Madsen Motor, Danske Bank, Fl. Svendsen VVS, Fugato, JF Data Service, Knudsker El, K. H. Maskinfabrik, Nyboes Auto, Rønne Havn A/S, Safft Security, SDK Shipping, Steenbergs Tegnestue, Svaneke Vandrehjem og Svaneke-Nexø Bustrafik, Sydhavnens Motorværksted.
Mere info: www.ocbornholm.com
Klar til Energiø Bornholm
Projektet støttes af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Du kan læse mere omkring projektet ved at navigere rundt i topmenuen.